Our intern, Jin, spent her spring break in Germany where she encountered some fascinating architecture. The Staatsgalerie Stuttgart is located in the city of Stuttgart, the capital of the state of Baden-Württemberg in southern Germany. In the 1960’s, the municipal government held a city planning competition that included a new wing to the Alte Staatsgalerie in order to house the collection that had outgrown its facilities. James Stirling’s plan for the Neue Staatsgalerie was chosen as the winning design. His design focused on creating a seamless connection between the older building and the public plaza, where visitors can enjoy the warm sunlight while looking out to the rest of the city, with a view of the Renaissance architecture of the Schlossplatz.

View from the north

Public plaza

Although the museum is a modern building, the chunky blocks recall Neo-Classical architecture. Bright colors accentuate the earth-colored building while signifying the functions of each structure. While walking around the structure, Jin saw forms of Classical architecture that are modified to be playful follies. (See the rather chubby columns below!)

Rotunda

Lobby and gift shop

The Lobby has bright green flooring and white ceiling with shafts of light. The pattern of the green floor is reminiscent of Legos, working harmoniously with the rest of the interior. Curved walls and bright lights lead you into their collection, comprising of Gothic, Renaissance and Baroque period artworks that are displayed in this new wing. Appropriately, even the ticket booth resembles a Classical building with the circular columns, as the image shows above!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.